www.bilgipaylas.org
 

Güzel Sanatlar ve Edebiyat

Güzel Sanatlar İçinde Edebiyatın Yeri

Güzel sanatları diğer eserlerden ayıran en önemli özellik insanda coşku ve estetik haz uyandırmasıdır. Sanat, hayal gücünün ürünü olarak ortaya konan eserdir. Tarih boyunca neyin sanat sayılacağı konusunda değişik fikirler ortaya atılagelmiştir. Bu bakımdan ortaya konan her hayal  ürünü eser güzel sanat olarak değerlendirilmemiştir. Bireyin geçimini sağlamak amacıyla maddi kaygılarla ortaya konan belli bir birikim, deneyim ve ustalık gerektirerek yapılan işlere zanaat, maddi kazanç sağlamak amacı gütmeden insanlarda estetik zevk uyandırmayı gaye edinen eserlere de güzel sanat denmiştir. Fabrikalarda, atölyelerde üretilen ürünler güzel sanat olarak değerlendirelemez. Çünkü aynı üründen yüzlerce binlerce üretilip satışı yapılmaktadır. Bir eserin, güzel sanat olarak nitelendirebilmemiz için insanda bakında, dinleyince bir estetik haz uyandırması gerekmektedir. 

Tabloda da görüldüğü gibi edebiyat, müzik ile beraber İşitsel (Fontetik) Sanatlar içinde yer almaktadır. 

Edebiyatın malzemesi kelimelerdir ve edebiyat dille gerçekleştirilen bir güzel sanatlar etkinliğidir. Edebiyatın asıl amacı güzel sanatların en önemli öğesi olan estetik zevk duygusunu dil aracılığıyla gerçekleştirmektir. Edebiyatta fayda sağlamak amaç olarak her zaman ikinci plandadır.

Edebi Eserlerin Genel Özellikleri

1. Edebi eser, okuyan ve dinleyende estetik bir haz uyandırmalıdır.

2. Edebi eser ait olduğu toplumun ve dönemin özelliklerini yansıtmalıdır. 

3. Edebi eser kendine özgü olmalıdır. 

4. Bir eserin edebi özellik kazanabilmesi için üzerinden uzun zaman geçmesi ve insanlar tarafından hala beğenilmiş olması gerekir. Yani zaman karşı direnebilmelidir.

5. Bir edebi eserin bir sanat anlayışının özelliklerini yansıtması gerekmektedir.

 

Kayit Tarihi: 10.12.2020     Tıklama: 426

Menuler
Testler
Son Eklenen Dosyalar
Kategoriler

www.bilgipaylas.org